piątek, 29 listopada 2013

Murzynek z dżemem porzeczkowym.

Jedno z ulubionych ciast moich córek. Wilgotne, orzeźwiające, po prostu pycha:)



Składniki:
0.5 kostki margaryny (125 g)
100 ml wody
3/4 szklanki cukru
2 łyżki kakao
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 jajka
1.5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
 300 g dżemu z czarnej porzeczki
polewa:
50 g margaryny
50 ml mleka
0.5 szklanki cukru
2 łyżki kakao
1 łyżka żelatyny

Pół kostki margaryny, wodę, cukier, kakao, oraz cukier waniliowy gotujemy na wolnym ogniu do rozpuszczenia składników. Zostawiamy do wystygnięcia.
Do chłodnej masy dodajemy jajka, miksujemy, potem przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy dżem mieszamy, przygotowane ciasto wylewamy do tortownicy 26 cm.


Pieczemy 45 minut w 180 * C


Na polewę: rozpuszczamy margarynę z cukrem, mlekiem, dodajemy kakao chwilę gotujemy. Żelatynę rozpuszczamy z odrobinie zimnej wody by napęczniała, dodajemy trochę wrzątku i rozpuszczoną dodajemy do polewy. Czekamy by trochę nam zastygła i polewamy naszego murzynka. 
SMACZNEGO

16 komentarzy:

  1. mmm murzynek, uwielbiam takie mocno czekoladowe ciasta :)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie przyprawzyciekolorami.blogspot.com :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki :)
      serdeczne pozdrowionka :) przy najbliższej okazji na pewno odwiedzę :))))

      Usuń
  2. Moja mama często dodaje dżem z czarnej porzeczki do murzynka. Sprawiłaś, że zatęskniło mi się za tym smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło:) że sprawiłam miłe wspomnienia:)
      Pozdrawiam :))))

      Usuń
  3. Piekę w 180 stopniach już 1 godzine i 10 minut, a ciasto dalej jest surowe... Piekarnik na pewno mam sprawny :) Mam nadzieje, że się jednak upiecze, bo wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam:) nie wiem czym to może być spowodowane, jak wbijamy patyczek to ciasto nie będzie nigdy suche jak biszkoptowe, ono jest dosyć wilgotne. Ja używam dżemu domowej roboty bez żelfixu, bo kupne niestety są dosyć rzadkie. Co do piekarnika każdy piecze inaczej, i sami musimy dojść do tego jak długo to trwa. Mam nadzieję że jednak Ci się uda :)))))

      Usuń
  4. On wychodzi taki malutki? Nie rośnie?
    Zrobiłam wszystko jak w przepisie i do tego użyłam mniejszej formy (24cm) a wyszedł bardzo mały, dlaczego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) czasem mi też wychodzi niski i nie wiem czym to jest spowodowane :)
      mam nadzieję że nie zniechęciło Cię to do tego ciasta :)
      następnym razem wyjdzie lepszy :) trzymam kciuki :)
      pozdrawiam:)

      Usuń
  5. Bardzo lubię murzynki, a o połączeniu go z dżemem porzeczkowym[moim ulubionym] pomyślałam niedawno, dziękuję za extra przepis. Myślę, że jest mały dlatego, że w przepisie nie ma ubijania białek, ja zawsze tak robię i ładnie rośnie

    OdpowiedzUsuń
  6. placek beznadziejny, nie rośnie i wyszedł zakalec!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi przykro, tak może się dziać jak damy dżem kupny, w którym owoców jest tylko 30 % a reszta to woda i zagęszczacze. Jeżeli to ciasto robi się na domowych przetworach tak jak ja, to powinno wyjść.

      Usuń
  7. ja bardzo często piekę murzynka tylko mam łatwiejszy przepis zrobi go nawet dziecko w 15 min 1łyżeczka sody 2 jajka 2 szklanki mąki3/4 szklanki cukru 1/2 oleju 1/2 słoika dżemu 1szklanka mleka 5łyżek kakao.wszystkie składniki do miski i zmiksować ciasto na blaszke i piec 40 min w 180.na górę można dać polewę czekoladową i obsypać kokosem.Jest ppzepyszny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na pewno skorzystam :) bo uwielbiamy takie ciasta :)

      Usuń
  8. Very nice write-up. I absolutely love this website.
    Keep it up!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja tak z innej beczki:) za murzynka zaraz się zabieram. ale mam pytanie co to za czcionka-chodzi konkretnie o napis "Murzynek z dżemem porzeczkowym"-bo się zakochałam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, czcionka to Crafty girls pogrubiona.

      Usuń