piątek, 22 listopada 2013

Łosoś z brzoskwiniami.

Danie dla osób które lubią eksperymentalne smaki, nie polecam osobom które nie lubią połączenia słodko -wytrawnego:)
Przy pierwszym kęsie moje kubki smakowe nie wiedzą jak przyjąć to danie ale potem ryba z aksamitnym, słodko-pikantnym smakiem sosu nabiera harmonii:)


Składniki dla 1 osoby:
125 g fileta z łososia dzikiego
1 brzoskwinia z puszki
1 goździk, 2 ziarenka jałowca,
sok z połowy cytryny
50 ml zalewy z brzoskwiń
pół ząbku czosnku
200 g mrożonych warzyw 
sól i pieprz
Jedną brzoskwinie z puszki kroimy na kawałki, wkładamy do garnka, dodajemy sok z cytryny, goździk, jałowiec, sok z brzoskwiń oraz posiekany czosnek. Wszystko razem gotujemy 10 minut, wyciągamy ziarenka, doprawiamy solą i obficie pieprzem i rozdrabniamy blenderem, uzyskując gładki sos. Gdy jest za gęsty możemy dodać trochę soku z brzoskwiń.



W naczyniu do gotowania na parze układamy nasze warzywa oraz kawałki ryby. Wszystko dobrze solimy, pieprzymy i parujemy 15 minut. 


Gdy ryba i warzywa są miękkie wykładamy delikatnie na talerz, polewamy wszystko sosem brzoskwiniowym. 


Delektujemy się smakiem ryby otulonej w aksamitnym sosie:)


2 komentarze:

  1. bardzo zdrowy i wykwintny obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wiesz, dopiero teraz jak napisałaś to zdałam sobie sprawę że to naprawdę zdrowy i bogaty w witaminy obiadek:)))

      Usuń