sobota, 23 listopada 2013

Torcik jagodowy.

Przez tą pogodę na dworze zatęskniłam za latem i pysznymi jagodami:)
Dobrze że są zapasy dżemu jagodowego więc mamy letnie wspomnienie:)


Składniki:
biszkopt z 3 jajek:
3 jajka
4 łyżki cukru
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ciasteczka rido lub malteesers 175 g
masa śmietanowa:
500 g śmietanki tortowej 36 % 
2 łyżki cukru pudru
1 czubata łyżka żelatyny
1 słoiczek dżemu jagodowego 240 g
masa budyniowa:
pół litry mleka 
1 budyń waniliowy na 3/4 l mleka
125 g margaryny
2 łyżki cukru
1 słoiczek dżemu jagodowego 240 g

Robimy biszkopt: ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli oraz cukru, dodajemy żółtka, mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao, delikatnie mieszamy.
Pieczemy w 26 centymetrowej tortownicy przez 25 minut. Po upieczeniu wykładamy do przestudzenia.
Do tej samej tortownicy co pieczemy biszkopt, wykładamy papier do pieczenia i wsypujemy ciasteczka na dno.


Robimy masę śmietanową: rozpuszczamy żelatynę w 1/4 szklance wrzątku studzimy.
Śmietankę bardzo schłodzoną, ubijamy na sztywno z cukrem pudrem pod koniec wlewamy delikatnie letnią żelatynę ciągle ubijając, dodajemy dżem jagodowy i wykładamy na ciasteczka wstawiamy do lodówki by tężała.


Gotujemy szklankę mleka, do drugiej dodajemy proszek budyniowy i cukier gotujemy budyń., Ugotowany budyń studzimy. Ucieramy margarynę , dodajemy zimny budyń a na koniec słoiczek dżemu jagodowego. Gdyby nam się zdarzyło że masa się rozwarstwia (bo dżemy są różne), możemy wsypać pół szklanki mleka w proszku.
Wykładamy masę na bitą śmietanę.  


Na wierzch kładziemy upieczony biszkopt, wstawiamy do lodówki by ładnie nam wszystko zastygło.


Po ok. 2 godzinach przykładamy paterę do ciasta i go odwracamy, delikatnie odrywamy papier i zajadamy pyszny torcik:)


2 komentarze:

  1. dzięki :) i super smakuje :)
    moje córki chciały by jeść taki torcik codziennie :D ale myślę że po tygodniu by się im znudził :D:D

    OdpowiedzUsuń