poniedziałek, 2 grudnia 2013

Mikołajki :)))

Szybkie, smaczne z lekkim smakiem piernikowym.Ciasto zaraz po upieczeniu jest miękkie, potem robi się twarde ale po 4-5 godzinach znowu miękkie.



Składniki:
2 żółtka 
pół szklanki cukru
pół szklanki śmietany 18 %
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka przyprawy do pierników
lukier:
1 białko
1 szklanka cukru pudru
dodatkowo: odrobinka barwnika czerwonego, kilka czekoladowych kropelek

Żółtka ucieramy z cukrem i śmietaną aż rozpuści się cukier. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę, po lekkim wymieszaniu zagniatamy ciasto.
Wałkujemy na 3-4 milimetrowej grubości placek i wycinamy kółka.
Pieczemy około 25 minut w 180* C.


Jak mamy upieczone ciasteczka robimy lukier.
Ubijamy na sztywno jedno białko ze szczyptą soli, dodajemy przesiany cukier puder i ubijamy jeszcze by rozpuścił się cukier.
Od naszego lukru odkładamy 2 łyżki (około jednej trzeciej) i dodajemy czerwony barwnik.
Wykładamy czerwony lukier do woreczka śniadaniowego, odcinamy róg torebki i robimy czapeczki.


Białym lukrem robimy brodę, i resztę naszego mikołajka.


Z czekoladowych kropelek robimy oczka, a z reszty czerwonego barwnika uśmiech i czekamy by lukier dobrze zastygł. 


Nasze mikołajki są gotowe :)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz