piątek, 17 stycznia 2014

Rolada biszkoptowa ze śnieżką.

Najprostsza roladka jaką robię, super delikatna, puszysta.
Na taką pogodę jak za oknem idealna do kawki :)


Składniki:
biszkopt : 3 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa: 1 śnieżka
1 galaretka
150 ml zimnego mleka

Robimy biszkopt ubijamy na sztywno białka z cukrem dodajemy żółtka, mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Wylewamy biszkopt na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą. Pieczemy ok. 20 min w 180 stopniach.


Upieczoną roladę wykładamy na ściereczkę obsypaną cukrem pudrem i delikatnie zwijamy razem ze ściereczką.
Jak wystygnie nam rolada, rozpuszczamy galaretkę ja miałam wiśniową w 150 ml gorącej wody. 
Gdy nam przestygnie ale będzie jeszcze wodniste ubijamy śnieżkę na zimnym mleku. Pod koniec dolewamy naszą galaretkę. Masę wykładamy na rozwiniętą roladę i ponownie ją zwijamy. Wkładamy do lodówki by dobrze zastygła masa.


Dzięki różnym kolorom galaretek, mamy kolorową roladę. 

2 komentarze:

  1. kurde..kiedy ja nauczę się poprawnie zwijac roladę:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) moje na początku też płaskie wychodziły, teraz czekam chwilkę by masa zastygła i dopiero zwijam :)

      Usuń