wtorek, 4 lutego 2014

Drożdżowe okulary.

Pyszne, puszyste, drożdżowe, nadziane bułeczki idealne na śniadanko.


Składniki:
ciasto drożdżowe:
20 g drożdży świeżych
100 ml mleka ciepłego
1 łyżeczka cukru
50 ml oleju
1 jajko
pół łyżeczki soli
250 g mąki pszennej
3 parówki
100 g sera żółtego
papryka ostra, zioła prowansalskie
1 jajko do posmarowania



 Do rozkruszonych drożdży dodajemy ciepłe mleko, cukier, łyżkę mąki, mieszamy i czekamy by ruszyły. Po 10 minutach dodajemy sól, olej, jajko, i mąkę wyrabiamy na elastyczne ciasto. Odstawiamy na 20 minut by troszkę podrosło.
Wałkujemy na prostokąt, smarujemy całość jajkiem. Po bokach układamy parówki i posypujemy startym serem, który delikatnie oprószamy papryką mieloną i ziołami.



 Zwijamy ciasto do siebie w dwa rulony, połączenie możemy posmarować jajkiem by nam ładnie się skleiło.








 Kroimy nasz rulon w paski, u mnie wyszło 15 bułeczek, układamy na papierze do pieczenia.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut na złoty kolor w 180 stopniach.






Podajemy z majonezem, ketchupem, ulubionymi sosami, posypane cebulą prażoną.
SMACZNEGO



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz