czwartek, 10 lipca 2014

Bagietka czosnkowa.

Domowa bagietka czosnkowa, może nie tak piękna jak kupna ale za to jaka smaczna.


Składniki:
20 g drożdży świeżych
200 ml ciepłej wody
szczypta cukru 
łyżeczka płaska soli
50 ml oleju rzepakowego
2,5 szklanki mąki pszennej 
50 g masła prawdziwego 82 %
2 ząbki czosnku
3-4 gałązki natki pietruszki


 W misce rozkruszyć drożdże, dodać ciepłą wodę, cukier i 2 łyżki mąki, wymieszać i zostawić na 10 minut by zaczyn ruszył. Następnie dodajemy sól, olej, i mąkę pszenną, wyrabiamy elastyczne ciasto, (nie zawsze mi idzie 2,5 szklanki mąki ,czasem więcej, czasem mniej). Ciasto drożdżowe zostawiamy na następne 10 minut by troszkę ruszyło. Dzielimy go na dwie części, każdą wałkujemy na prostokąt, a następnie zwijamy w roladę. Tak samo postępujemy z drugą częścią. Układamy na wysmarowanej tłuszczem formie do bagietek, lekko nacinamy wierzch nożem. Możemy zostawić na chwilę by się napuszyły ale ja nigdy nie mam na to czasu :)
Wstawiamy do piekarnika, pieczemy 25-35 minut na złoty kolor w 180 *.
Jak bagietki się pieką ucieramy masło z wyciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekaną drobno natką pietruszki. Upieczone bagietki kroimy ukośnie nożem do połowy wysokości i nakładamy masełko czosnkowe, wstawiamy na 5 minut do piekarnika.
 I 
SMACZNEGO



9 komentarzy:

  1. zamiast kupowac gotowe czas upiec:)
    chociaz częsciej robie sama masełko i kupuje bagietki, jednak lepiej byłoby upiec swoje bułeczki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. swoje bułeczki na pewno są lepsze od kupnych z masą ulepszaczy :)
      pozdrawiam :)

      Usuń
  2. bardzo lubię chleb czosnkowy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe. Ciekawa tylko jestem czy można je upiec bez specjalnej formy?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można je upiec na zwykłej blaszce ale wtedy będą bardziej płaskie :) pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Dziękuję za odp.,dzisiaj wypróbuję przepis.Juz czuję ten smak i zapach . pozdrawiam:)

      Usuń