piątek, 20 marca 2015

Ryba w zalewie.

Ten przepis mam od siostry, bardzo nam posmakował.


Składniki:
filety rybne ok. pół kilograma
ciasto naleśnikowe:
2 jajka
pół szklanki mleka
szklanka mąki
sól, pieprz
zalewa:
5 szklanek wody
1 szklanka octu 10 %
5 łyżek cukru
2 łyżki soli
2 główki cebuli
olej do smażenia


Filety rybne jak mamy zamarznięte to rozmrażamy, lekko solimy.
W naczyniu mieszamy jajka, mleko i mąkę oraz sól i pieprz na gęste ciasto naleśnikowe.
Kawałki  ryby, u mnie tym razem mintaj, obtaczamy w cieście i smażymy na oleju na złoty kolor.
 Na zalewę gotujemy wodę z octem, cukrem i solą.
Cebulę kroimy w piórka.
W większej salaterce układamy rybę na przemian z cebulą, zalewamy wystudzoną zalewą, przykrywamy i odstawiamy najlepiej na całą noc do lodówki by dobrze smaki przeszły.



7 komentarzy:

  1. świetny przepis, oczywiście będę robić, pozdrowionka dla Was :-***

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam rybkę w tej wersji:))Mniam! Ja daję oprócz cebuli jeszcze pokrojone w pasy ogórki korniszony-pychotka!

    OdpowiedzUsuń
  3. taką wersję rybki to bym zjadła z chęcią :)
    muszę wypróbować
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń