środa, 9 marca 2016

Knedle twarogowe z truskawkami.

Pyszny obiad na słodko.


Składniki:
0,5 kg ziemniaków
1 szklanka maki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
250 g twarogu
1/2 łyżeczki soli
dodatkowo:
truskawki mrożone 400 g
 cukier

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, ale tak aby się nie rozpadły. Odcedzamy i gdy lekko przestygną przepuszczamy przez maszynkę do mielenia.  Do masy ziemniaczanej dodajemy jajko, szklankę mąki pszennej, 2 łyżki maki ziemniaczanej oraz twaróg, zagniatamy ciasto, w razie potrzeby dodajemy mąkę, ciasto powinno być plastyczne i nie powinno kleić się do rąk. Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki tworząc okrągły placuszek, na środek każdego wsypujemy trochę cukru i układamy zamrożona truskawkę, zlepiając ciasto w kulkę.  Na wrzącą wodę wrzucamy knedle i gotujemy około 3-4 minuty to zależy jak duże są kulki. Resztę zamrożonych truskawek wsypujemy do garnka podlewamy 2 łyżkami wody oraz dodajemy cukier do smaku i chwilę gotujemy by się rozmroziły, następnie rozdrabniamy blenderem.
Gotowe knedle podajemy z naszym musem z truskawek.

SMACZNEGO 




7 komentarzy:

  1. Zobaczyłam i od razu lato mi się przypominało....:) Nawet teraz bym zjadła takiego klucha...mniam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)
      Teraz ta pogoda nie może się zdecydować czy ma być zima czy wiosna, to chociaż na talerzu niech będzie lato :D

      Usuń