czwartek, 16 lutego 2017

Ciasto z brzoskwiniami i masą krówkową.

Ciemny kakaowy biszkopt połączony masą brzoskwiniową oraz krówką dopełniony owocami w galaretce, po prostu pycha.


Składniki:
biszkopt kakaowy:
3 jajka 
4 stołowe łyżki cukru
4 łyżki maki tortowej
1 czubata łyżka kakao
proszek do pieczenia na czubek łyżeczki
masa brzoskwiniowa:
puszka brzoskwiń w lekkim syropie ( 820 g ) 
sok z połowy cytryny
pół szklanki mleka zwykłego
1 budyń waniliowy ( duży na 3/4 l mleka)
masło 200 g
dodatkowo:
herbatniki kakaowe 450 g
masa krówkowa 400 g 
dwie galaretki brzoskwiniowe ( lub inne tak jak u mnie) 

Na biszkopt ubijamy białka z cukrem, dodajemy żółtka, mąkę, kakao i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Do dużej blaszki ( 25-37 cm) wyłożonej papierem do pieczenia wylewamy biszkopt, wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 35 min w 170*. Masa brzoskwiniowa: odsączamy brzoskwinie z syropu. Uzupełniamy syrop wodą do 500 ml dodajemy sok z połowy cytryny i gotujemy. W mleku rozprowadzamy budyń waniliowy , możemy dosłodzić 2 łyżki cukru zwykłego. Wlewamy budyń do syropu i gotujemy dokładnie mieszając. Wystudzony budyń mieszamy z utartym na puch masłem. Na wystudzony biszkopt dodajemy masę brzoskwiniową.
Na masę układamy herbatniki, a na nie masę krówkową i znów herbatniki. Brzoskwinie kroimy w mniejsze kawałki zalewamy 250 ml wody i gotujemy, następnie wsypujemy 1 galaretkę brzoskwiniowa, dokładnie mieszamy zestawiając z ognia. Drugą galaretkę brzoskwiniową rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i studzimy.
Na herbatniki wykładamy lekko zakrzepnięte brzoskwinie z galaretką a na wierzch wylewamy drugą galaretkę. U mnie druga galaretka jest o smaku agrestowym bo akurat taką miałam. Według mojego pierwszego pomysłu na ciasto, brzoskwinie z galaretką miały być zmiksowane i takie wyłożone na herbatniki, ale lepiej prezentują się w kawałkach i dlatego musiałam rozpuścić drugą galaretkę by je nią przykryć.

SMACZNEGO :)




19 komentarzy:

  1. Ciasto wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję kochani :) ciasto warte wypróbowania, polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aniu kolejne wspaniałe ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda wyśmienicie! Istne arcydzieło :-) Palce lizać. Pozdrawiam i bardzo dziękuje

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda cudownie! Istne arcydzieło :-) Mam już ochodztę na samą myśl. Pozdrawiam i dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziekuję za miłe komentarze :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Śwetne! Gratuluję wykonania :-) To idealnie trafia w mój gust.

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobiłam to ciacho - jest przepyszne! Polecam! Na pewno jeszcze nie raz je zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  9. I’m not that much of a internet reader to be honest but
    your sites really nice, keep it up! I'll go ahead and bookmark your site
    to come back later. Many thanks

    OdpowiedzUsuń
  10. Excellent article. I will be experiencing many of these issues
    as well..

    OdpowiedzUsuń
  11. Zrobiłam jest pyszne,ale dla początkujących kucharek jest troszkę nie zrozumiałe. Niejasność jest w zdaniu - Uzupełniamy sok do 500 ml its. Czym uzupełniamy?.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam uzupełniamy zwykłą wodą.

      Usuń