poniedziałek, 21 sierpnia 2017

Przekładaniec mięsny.

Przepyszny przekładaniec mięsny jako danie obiadowe i równie pyszny po zastygnięciu na kanapki.


Składniki:
500 g piersi kurczaka obtoczonej w łyżce oleju i łyżce przyprawy do kurczaka
300 g pieczarek podsmażonych na łyżce smalcu
100 g mozzarelli tartej
100 g sera żółtego np. gołda
500 g mięsa mielonego wieprzowego np. z łopatki
2 małe cebule
2 jajka
przyprawy do smaku: sól, pieprz, papryka mielona ostra, majeranek, czosnek granulowany


 W naczyniu żaroodpornym układamy pierś kurczaka pokrojoną w plastry i ubitą tłuczkiem, oraz otoczoną w oleju i przyprawie.

Możemy ułożyć w foremce keksowej którą wykładamy folią aluminiową.
 Pieczarki kroimy w plasterki i rumienimy na smalcu. Gotowe układamy na kurczaku.

 Następnie ścieramy żółty ser i mozzarellę.
 Do mięsa mielonego dodajemy jajka, drobno posiekaną cebulkę oraz przyprawy i dokładnie wyrabiamy i wykładamy do naczynia.

Gotową zapiekankę wstawiamy do piekarnika i pieczemy 60-80 minut na złoty kolor. (to zależy od piekarnika, mięso ma być z wierzchu podpieczone a pierś miękka )
Ja miałam bardzo tłustą łopatkę i dużo tłuszczu przed podaniem na stół musiałam odlać z zapiekanki.


SMACZNEGO


10 komentarzy:

  1. Aniu wspaniała zapiekanka zapraszam do siebie w wolnej chwilihttp://moje-wyroby.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis, coś czuję, że bardzo posmakuję dla mojego chłopaka :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, a przepis naprawdę polecam nie tylko dla mężczyzn :)

      Usuń
  3. wygląda bardzo smakowicie :) zastanawiam się jak by wyszła gdyby na dno ułożyć plasterki ziemniaków

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, myślę że było by smaczne i z ziemniakami. My lubimy tak robione, bo to co zostanie mamy smaczne kąski na drugi dzień na śniadanie.

      Usuń
  4. Przyrządziła, wyszła pyszna.Na zimno smakowała jeszcze lepiej na kanapkach z pikantnymi dodatkami.Dziekuje za przepis i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń